Naruto Rpg The Begining
Регистрирай се с измислен герой и го развивай !

Как да играем РПГ ?

Go down

Как да играем РПГ ?

Post by Зеро Хидаши on Fri Jun 12, 2009 9:30 am

Има много начини да научите за RPG. Най-често се сдобивате с компютърна "ролева" игра. Напълно възможно е някога да сте чували, че освен тях има и настолни и полеви варианти на харесалата ви игра. Сигурно това предизвиква у вас учудване и любопитство. Фактът, че в момента четете тези редове, означава че имате достъп до интернет. Следователно можете да намерите материали за ролевите игри.

Материалите са намерени и прочетени. Какво следва? Сега трябва да намерите играчи, които биха искали да играят тези игри. Често такива се намират, но какво да правим, ако няма такива? Тогава мога да ви препоръчам да потърсите съответните форуми и да играете на тях или по електронна поща.

И тук Разказвачът, който ви е извикал да играете се сблъсква със сериозен проблем. Вие все още не знаете какво означава ролева игра. Допускам, че сте прочели доста информация за този феномен, но, както се казва, око да види, ръка да пипне.

В тази статия ще се спра на двата основни въпроса, свързани с ролевите игри:

Какво представлява ролева игра?
Какво представлява отиграването?

Ето на тези въпроси ще се опитам да отговоря. И така, какво е ролева игра? Ролевата игра до голяма степен напомня написването на книга. В училище със сигурност сте писали съчинения на определена тема. Със същото ще се занимавате и тук. Темите могат да бъдат най-различни: може да пишете приказка или пък фантастичен разказ. Само че, тук вие го правите не сам, а в колектив с други играчи.

Всички участници в играта се делят на два вида: Разказвач (обикновено е само един) и играчи. В процеса на игра играчите описват действията на своите персонажи, а Разказвачът реагира на тях в съответствие с вижданията си за света, правилата и ситуацията.

Тук плавно преминаваме към втория въпрос. Какво е това отиграване? По-горе вече споменах, че вие описвате действията на персонажите си, а не своите. Научете го като молитва и го повтаряйте докато не се набие трайно в мозъка ви. Но какво ще рече това? Това ще рече, че ще ви се наложи да измислите напълно нов човек и да мислите така, както би мислил той.

Има много лесен начин за тренировка. Изберете един ваш познат и се опитайте да го разберете. Да разберете мотивите за неговите действия, защо той прави нещата именно по този начин, а не по другия. За по-голям ефект се опитайте да разберете човек, който не ви е приятен или дори ви е противен. И се опитайте да разберете неговия начин на мислене.

Не се убеждавайте предварително, че не можете да го разберете! Вие можете! Естествено, трудно е, но при добро желание човек може да направи практически всичко. Обаче без подготовка не е лесно да се направи. Опитайте се да изясните как е израснал той, с кого е общувал в детството си, как са се отнасяли родителите му към него? Разбирайки в каква обстановка е протекъл животът му, ще разберете и как е стигнал до сегашното си положение.

Все пак за начинаещ играч не е лесно веднага да отиграе някой конкретен човек, затова за начало да измислим свой персонаж и да се разберем с него как ще действа в различните ситуации. Нека това бъде човек и да се казва Иван. Нашият Иван е сирак, няма роднини. Затова от детинство му се е налагало сам да се грижи за себе си.

На такива хора някои гледат с презрение, някои със жалост, някои с отвращение. Каквото и да е, той все пак е "отхвърлен" от обществото. Никой не се интересува от него и той на никого не е нужен. Напълно вероятно е в резултат на такъв живот да е озлобен към хората. Той е мрачен, мълчалив, недоверчив.

Но напълно възможно е в неговата душа да има и нещо добро. Например той обича животните. И ако към хората той е враждебен и груб, за животните е готов да даде и живота си. Може да избере следната житейска позиция: "Животните са по-добри от хората. Те няма да те предадат или обидят и винаги ще дойдат на помощ на приятеля си." Иван може да стане престъпник, но неговите действия ще се диктуват от необходимостта да помага на приятелите си - животните.

Той е напълно способен да нападне на служителите, убиващи бездомни кучета или да нападне лаборатория, произвеждаща прекалено скъпа ваксина за животните.

Пример за такъв герой (естествено, с много "обаче") може да бъде Маугли или Тарзан.

Сега да измислим друг герой. Нека това бъде елфката Елфира. Тя е родена в добро семейство с любящи и грижовни родители. Натурата й я тегли към прекрасното, затова става художник. Навсякъде търси прекрасното и нейната душа много болезнено реагира на всяка несправедливост.

Можете лесно да я излъжете, тъй като е свикнала да се доверява на всички и да смята всички за свои приятели. По природа е дружелюбна и открита. В групата е способна да стане душата на компанията при правилно отиграване. За приятелите си е готова на много неща, дори да пожертва живота си.

От тези два примера може да се извадят основните правила за създаването и отиграването на героя:

- Представете си детството на героя си, определете стила на мисленето му (например "Човек за човека е вълк" или "Свършено добро ще ти се върне ").
- Изхождайки от това, представете си (поне в общи черти) как е живял той, с какво се е занимавал, с кого е общувал.
- Опирайки се на предходните два пункта си представете какъв е той сега, какви са мотивите за действията му и го отигравайте, съответно на жизненото му кредо и отношението му към живота.

Не забравяйте, че в процеса на живота с него може да се случат събития, които рязко да променят живота му. Например Елфира е попаднала в самото пекло на война и видяла цялата жестокост, сърцето й се свило и тя станала сляпа за всичко красиво. По-късно може отново да се възстанови, а може и да не се.

Въпреки казаното до тук, не е задължително да следвате именно този план. Чуждата душа е мрак, затова не е задължително да следвате оня тип персонаж, който отигравате. Дори най-злият човек може да помогне на друг в беда, дори закоравелия престъпник има някакъв свой кодекс на честта, дори най-чистият паладин е правил грешки през живота си.

Сега опитайте да си представите сами своя персонаж. Ако се получи, мога само да ви поздравя. А сега си представете човек, който е пълна ваша противоположност. И за всяка черта на характера му намерете логично обяснение.

Ако той е вманиачен към чистотата, това може да има няколко обяснения. Може да са го приучили родителите, може да е живял в строга дисциплина (например военно училище), може сред идолите му да има човек, който обича чистотата и вашият герой да иска да прилича на него, а може просто да му е противно да се намира сред мръсотия. И така нататък.

Измислихте ли го? Браво. Сега можете без затруднения да си измислите личност. Тя може да бъде всякаква, но все с нещо да се различава от вас самите. Е, за днес това е достатъчно. Надявам се, че този опус ви е помогнал поне малко да се ориентирате в ролевите игри.

Ако има още нещо не ясно обадетесе да доизясним.
avatar
Зеро Хидаши
Мизукаге
Мизукаге

Пол : Male Posts : 236
Точки : 519
Reputation : 0
Рожденна дата : 2009-05-12
Години : 23
Location : bulgaria/Dobri4

Character sheet
Чантичка:
Умения:
Мисйи:

View user profile http://naruto-wowrpg.bulgarianforum.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum